STICHTING  RE
DDINGSHONDEN  RHWW

 
Bezoekadres:
Westsingel 39, 6921 RX, Duiven.

Alarmnummer: +31(0)6 53 23 70 15

De St. Reddingshonden RHWW is opgericht in 1989 en is een (non-profit) vrijwilligers organisatie die zich bezig houdt met het opsporen van vermiste of bijvoorbeeld onder puin bedolven personen. Hieronder een aantal belangrijke data;
- 2001; De RHWW is een Stichting voor het Algemeen Nut geworden.
- 2005; De RHWW heeft in de gemeente Duiven een eigen gebouw betrokken.
- 2006; De naam Reddings Honden Werkgroep Westervoort is omgezet in de naam Stichting Reddingshonden RHWW.
           Duiven en Westervoort zijn naast elkaar gelegen net onder Arnhem, de hoofdstad van de provincie Gelderland.
- 2009; De RHWW bestaat 20 jaar.

Het doel van de RHWW is om reddingshondenteams op te leiden om samen met andere leden van de RHWW als inzetgroep te kunnen deelnemen aan inzetten en reddingsoperaties om vermiste personen op te sporen. De RHWW heeft momenteel zo'n 40 leden (incl. ondersteuningsteam). De helft daarvan is reddingshondengeleider. Een aantal honden van deze leden is zeer ervaren, ook zitten een aantal honden in het eerste jaar van de ruim 2-jarige opleiding. De RHWW beschikt over een ondersteuningsteam met o.a. duikers die helpen tijdens het waterzoeken, klimmers en personen die de logistieke voorziening voor hun rekening nemen. Ook heeft de RHWW noodzakelijke hulpmiddelen zoals: een inzetvoertuig, een boot met trailer, een mobiele commandopost, een sonarinstallatie, Global positioning system (GPS) en communicatie-middelen zoals: portofoons en semadigits.
Er wordt nauw samengewerkt met vele hulpverlenings-instanties zoals: Politie en Brandweer. 

De RHWW werkt ook samen met het TV-programma "VERMIST" van de TROS. U kunt ook informatie over dit TV-programma vinden op Internet, door op het logo te klikken.


Onze website: http://www.reddingshonden.nl 

Aan de linkerzijde van het beeldscherm ziet U een inhoudsopgave van onze website staan. De onderwerpen van deze pagina's spreken voor zich en geven veel informatie over het reddingshondenwerk en specifiek over de RHWW. Om aan Spaanstalige, Franstalige, Engelstalige en Duitstalige bezoekers een algemene indruk te geven over de hulpverlening die de RHWW biedt is op onze website in deze talen een aparte pagina opgemaakt. De andere pagina's worden in de Nederlandse taal weergegeven. Er wordt echter ook veel gebruik gemaakt van hyperlinks naar beeldmateriaal waardoor we hopen dat dit U een compleet beeld van ons geeft.
De link pagina's geven zeer veel informatie over; honden en hondentraining, reddingshondengroepen in binnen en buitenland, over vermissingen en de daarbij noodzakelijke hulp enz. enz. Wij bevelen U ook die pagina's aan om te bekijken. Mocht U vragen hebben, bijvoorbeeld over een bepaalde pagina, dan kunt U ook met ons contact opnemen door op het e-mail adres te klikken die onder elke pagina staat vermeld in een oranje gerande rechthoek. Ook kunt U in deze rechthoek zien wanneer die pagina het laatst is aangepast (updated).
Elke pagina is goed uit te printen indien u op het teken klikt die onderaan elke pagina is te vinden.


Onze resultaten:

De afgelopen jaren zijn door de reddingshonden van de RHWW al vele vermiste personen teruggevonden. Er zijn in deze periode ook zoekacties buiten Nederland geweest zoals ItaliŽ, Kreta, St Maarten (Nederlandse Antillen), Oostenrijk, IndonesiŽ, Rusland, Honduras, Ibiza, Portugal (2001), Frankrijk (2001), Thailand (2002), MaleisiŽ (2003), Frankrijk (2003), Malawi (2003), Noorwegen (2006), Spanje (2007) en Duitsland 2009).
Voor meer informatie klik op <inzetten>  maar ook op <nieuws> op de inhoudsopgave aan de linkerzijde van het scherm. 

Wat doet een reddingshond:

Reddingshonden zijn de belangrijkste schakels, en daardoor onmisbaar, bij het zoeken naar vermiste personen. Ze zijn zowel overdag als 's nachts en bij elk weertype inzetbaar. Ieder persoon geeft voortdurend microscopisch kleine deeltjes af, die het de hond, op grond van zijn enorm ontwikkeld reukvermogen, mogelijk maakt een vermist persoon te lokaliseren. De honden verwijzen door te blaffen of te bringselen in de vlakte, te krabben en blaffen op het puin en blaffen of waterhappen op water.


Welke honden zijn geschikt:

De honden (zoals herders, retrievers en ook kruisingen) zijn speciaal voor dit werk uitgezocht, waarbij de nadruk ligt op het apporteren en het sociale karakter van de hond. De buitdrift is zeer belangrijk tijdens de opleiding van de jonge hond, door de koppeling van buit en slachtoffer gaat de jonge hond een geurbron zoeken. Hierdoor zal de hond, eenmaal gereed als reddingshond, reageren op geurstromen die door de wind worden vervoerd. De honden zoeken dan ook alleen liggende, zittende of hangende personen of geurpunten op het water of in het puin. 

Hierdoor kunnen andere disciplines, zoals politie of brandweer gewoon hun werk blijven doen. Om de honden continu inzetbaar te houden is een voortdurende training bij de RHWW noodzakelijk. Er wordt getraind op het gebied van vlaktezoeken, puin-zoeken en het lokaliseren van drenkelingen.
Met name voor deze laatste activiteit wordt de RHWW veel gevraagd. Overigens zijn de honden "normale" huishonden en eigendom van onze leden.


De reddingshonden geleider:

De reddingshondengeleider wordt binnen de RHWW opgeleid om met de hond onder wisselende omstandigheden te werken en als reddingshondenteam te fungeren binnen het inzetteam. De geleider moet zich kunnen schikken naar de beslissingen van de inzetleider en vooral kunnen samenwerken met de andere leden van het inzetteam. Tevens zal de geleider kennis moeten hebben van zoekmethodes, moderne africhtingsmethodes, kennis omtrent instortingen, kaart- en kompaslezen, eerste levensreddende handelingen, het omgaan met communicatiemiddelen enz. 


Het ondersteuningsteam:Het ondersteuningsteam bestaat uit leden met een brede kennis en ervaring. Zo zijn er leden die onder andere hun deskundigheid op het gebied van; waterstromingen, duiken, klimmen, bootvaren, en andere outdoor activiteiten maar ook het werken tijdens grootschalige hulpverleningsacties, bij de RHWW in praktijk brengen. Dit team verzorgd ook andere ondersteunende activiteiten zoals; het opzetten van een commandopost, het verzorgen van de logistiek, het vormen van een veiligheidsteam, en kan optreden als begeleider voor de reddingshondenteams tijdens de inzetten.


Onze instructeurs:

De RHWW heeft verschillende instructeurs binnen haar gelederen die de aankomende reddingshondenteams opleiden tot een inzetteam. Ook wordt door hen de theoretische stof verzorgd. De opleiding duurt in totaal ruim 2 jaar. Wekelijks wordt er op de zondag getraint tijdens verschillende situaties op meerdere lokaties. Deze instructeurs zorgen ervoor dat de honden en de geleiders weer uitzien naar de volgende training. 


De inzetleider:

Deze persoon heeft binnen het inzetteam een zeer belangrijke taak. Hij leidt de gehele inzet en neemt op bepaalde momenten beslissingen waar het inzetteam zich aan moet houden. De veiligheid van de honden en die van de leden staat daarbij bovenaan. Hij heeft de eindverantwoordelijkheid van de totale inzet en is daarbij het aanspreekpunt voor de andere discipline of opdrachtgever. Ook bij een briefing zal hij het woord voeren om het geheel ordelijk te laten verlopen. In overleg met de betreffende discipline zal een zoekplan worden gemaakt.


Wat kunnen wij voor u doen?

Indien de RHWW om hulp wordt gevraagd omtrent een vermist persoon of een calamiteit, dan zullen onze reddingshonden, reddingshondengeleiders en ons ondersteuningsteam U van dienst zijn. In geval van een alarmering gebruik ons alarmnummer (zie bovenaan het scherm) of gebruik de <contact> button aan de linkerzijde van het scherm.
Wat kunt U doen om ons te helpen?

Wij zijn een non-profit vrijwilligersorganisatie en in principe is de hulp van de stichting RHWW gratis. Uiteraard worden er kosten gemaakt om deze hulp te kunnen bieden. U kunt ons nuttige werk financieel steunen met een donatie. Met elk bedrag zijn wij blij. Vanaf Ä 25 per jaar ontvangt U ook regelmatig onze Nieuwsbrief zodat U goed op de hoogte blijft van onze activiteiten.
Gebruik daarvoor het donateursformulier welke verschijnt door te klikken op "KLIK HIER"


Gastenboek:

Wij stellen het zeer op prijs indien U een berichtje achterlaat in ons gastenboek. Laat Uw mening aan ons weten. Klik daarvoor op de button <gastenboek> aan de linkerzijde van het scherm en vul dan het formulier in. 
Alvast hartelijk dank.

Onze hulp is in principe kosteloos.
Neem contact met ons op


© St. Reddingshonden RHWW
~ Home ~ ~ Sitemap ~ Disclaimer ~ Back ~ Top page ~

ROBUSTUS AB COLLABORARE DUM ZAMIA
Sterk door samenwerken tijdens vermissingen