INZET BRUGRAMP PORTUGAL

NIEUWS 2001 | NIEUWS 2000  NIEUWS 1999  |  ARCHIEF; RHWW in het NIEUWS


maart 2001;  Succes bij inzet naar slachtoffers brugramp in Portugal.

klik op de foto voor een groter formaat
Reddingshond Sandor met Leo en Portugese militairen
Meer informatie, klik op onderstaande tekst.
BBC News - Portugal's bridge tragedy in pictures
Nederlandse media - Deze inzet had veel aandacht in de dagbladen.
----------
Verslag over de hulp bij de brugramp van een RHWW teamlid. 

---------------
Indien op onderstaande blauwe teksten wordt geklikt, dan opent een foto

De RHWW heeft van 17 t/m 24 maart met een inzetteam bestaande uit 7 personen en 4 reddingshonden gezocht naar slachtoffers van de brugramp in noordelijk Portugal
In totaal zijn 17 slachtoffers tijdens de inzet van de RHWW gevonden.

Het team van de RHWW vertrok op 17 maart vanaf Schiphol naar Portugal. Zondag 25 maart kwam het team van de RHWW vermoeid maar weer behouden aan op Schiphol.
Via de Portugese autoriteiten werd op aanraden van het Arnhemse bedrijf Marine Construct B.V. aan de RHWW het verzoek gedaan reddingshonden in te zetten om assistentie te verlenen bij het zoeken naar slachtoffers van de brugramp.

 

Aanleiding: Op 4 maart j.l. stortte een brug in over de rivier de Douro, in het noordelijk deel van Portugal tussen de steden Castelo de Paiva en Entre-os-Rios. Op dat moment reden een touringcar met 67 personen en twee (naar later bleek drie) auto's met 7 personen over de brug. De brug stortte in over een lengte van 80 meter nadat het wassende water een van de pilaren had weggeslagen. De voertuigen tuimelden 50 meter de diepte in. Autoriteiten vrezen dat niemand het ongeluk heeft overleefd. De stroming in de rivier de Douro was zeer groot en het water was extreem hoog, het regende in het gebied al dagenlang bijzonder veel. De 200 meter stalen brug werd gebouwd in 1886 en verkeerde in slechte staat. 
Tot op het moment van de inzet zijn maar 7 lichamen gevonden waarvan een zestal op de stranden bij noord Spanje zo'n 200 km van de plaats van de ramp. Het reddingswerk verliep tot nog toe moeizaam vanwege de omstandigheden. Reddingsdiensten met motorboten en duikers hadden de touringcar en de twee personenauto's nog niet kunnen lokaliseren. Ook zijn door helikopters van de marine de kustwateren afgezocht.

Maandag 19 maart; Nadat op de zondag een verkenning plaatsvond heeft men een zoekplan gemaakt. Maandag werd al direct door het inzetteam een eerste succes geboekt doordat de reddingshonden de bus lokaliseerden. Portugese marineduikers vonden vervolgens de bus op de aangegeven plaats. De bus lag zo'n 100 meter van de brug in 20 meter diep water. Eerst moest de bus worden geborgen voordat de RHWW verder kon zoeken naar slachtoffers, ook werden nog minimaal 2 personenauto's vermist.

Dinsdag 20 maart; Vanwege activiteiten rond de berging van de bus (foto 1, foto 2, foto 3) en de zeer slechte weersomstandigheden kon die dag niet met de reddingshonden worden gezocht. 
Woensdag 21 maart; In Portugal dienden zich nieuwe problemen aan, het weer was er bijzonder slecht en de rivier steeg weer snel. De bus die op de walkant geborgen was lag op dat moment weer in 10 meter diep water terwijl nog niet alle slachtoffers uit de bus geborgen waren. 
Ondanks deze tegenslag werd door het inzetteam verder gezocht. De reddingshonden hebben verderop de rivier nog één slachtoffer gelokaliseerd. Dit slachtoffer werd door de Portugese marine duikers geborgen. Het inzetteam maakte het goed ondanks de zware omstandigheden ter plaatse. Vanwege het slechte weer werd men ondergebracht in een appartement.

Reddingshond Rebecca met Louise en Gerrit in de rubber boot
Donderdag 22 maart; Het was in Portugal eindelijk een droge dag. Het water in de rivier was echter nog steeds erg hoog.
Er werd ongeveer 15 km stroomafwaarts op de rivier gezocht en door de reddingshonden zijn vijf duidelijke verwijzingen gegeven naar mogelijke slachtoffers. Door het hoge water kon er niet worden gedoken, deze plaatsen werden gemarkeerd om op een later tijdstip door de duikers te onderzoeken. De wijze van zoeken naar slachtoffers door ons inzetteam maakte ter plaatse een dusdanige indruk dat de Portugese marine de volgende dag met twee eigen honden, met ons inzetteam, meeging om ervaring op te doen tijdens het waterzoeken.
Vrijdag 23 maart; Na de droge dag van de donderdag was het zoals de gehele week, bijzonder nat. De bus was inmiddels geborgen en ontdaan van stenen, zand en modder. Er bleken verder geen slachtoffers meer aanwezig. De dinsdag werden al een aantal slachtoffers geborgen. Ons team zocht de rivier verder af, behalve een duidelijke verwijzing werd er niets gevonden. De marine gaat zo gauw dat mogelijk is deze gemarkeerde plaatsen onderzoeken met duikers.
De hondenteams van de Portugese marine konden goed samenwerken met de 4 teams van de RHWW. Zij namen het zoeken over nadat de reddingshonden van de RHWW zaterdag 24 maart voor het laatst in actie kwamen.
Woensdag 28 maart kwam het bericht door dat er drie personenauto's door Portugese marine duikers zijn getraceerd, mede door de vorige week aangegeven verwijzingen van de reddingshonden van de RHWW. Het is nog onbekend of er in de wrakken slachtoffers gevonden zijn.

De inmiddels geborgen bus.

Naschrift
Tijdens een uitzending op 30 maart van het TV programma VERMIST van de TROS, is uitgebreid aandacht besteed aan deze zoekaktie. VERMIST had o.a een camerateam naar Portugal gestuurd om opnamen te maken deze werden die avond uitgezonden
Op 4 april is het inzetteam van de RHWW tijdens een bijeenkomst in de Kon. Marine Kazerne in Den Haag door de Admiraal der Zeekrachten van Portugal de heer Mathias persoonlijk bedankt. Daarbij werd een cadeau overhandigd in de vorm van een gegraveerde plaquette en een cheque t.w.v. 2500 euro.

 

© St. Reddingshonden R.H.W.W.
~ Home ~ ~ Sitemap ~ Disclaimer ~ Back ~ Top page ~

ROBUSTUS AB COLLABORARE DUM ZAMIA
Sterk door samenwerken tijdens vermissingen